maanantai 27. toukokuuta 2013

Linkit: UE-dokumentit

Urban explorationia käsitteleviä dokumentteja on muutamia olemassa, mutta Syrjäseudun ylläpitoa monikaan niistä ei ole vakuuttanut. Keräsin tähän lukijoiden iloksi muutaman parhaimmistosta:

Crack The Surface on 2-osainen dokumentti, joka keskittyy pääasiassa muutaman urbaanin löytöretkeilijän haastattelemiseen rikastaen sitä pienillä toimintakohtauksilla. Ensimmäisessä osassa haastatellaan eurooppalaisia harrastajia ja toisessa amerikkalaisia.

Crack The Surface - Episode I

Crack The Surface - Episode II

Syrjäseudun ylläpidon mielestä ylivoimaisesti parasta koskaan videolla nähtyä dokumentoitua toimintamateriaalia edustaa parivaljakko ohjaaja-kuvaaja Andrew Wonderin ja "urbaanin historioitsijan" Steve Duncanin seikaillut New Yorkin maanalaisessa tunnelien verkostossa. Steve Duncan on karismaattinen mallikuva urbaanista löytöretkeilijästä, jonka innostus harrastusta kohtaan tarttuu myös katsojaansa. Undercity on dokumentti, jota ei kannata missata.

Undercity (New York)

Samat herrat löytyvät myös Youtubesta valloittamassa Las Vegasia. Tunnelma on yhtä käsinkosketeltavaa.

Undercity: Las Vegas (3 osaa)
Part 1 , Part 2 , Part 3

Vanhempaa materiaalia edustaa 2007 julkaistu Urban Explorers: Into The Darkness, joka on 86 minuuttinen katsaus harrastajien maailmaan. Nimekäs dokumentti oli Syrjäseudun ylläpidolle pienoinen pettymys.

Urban Explorers: Into The Darkness

Valitettavasti dokumentteja yhdistää vahva painotus UE:n varjopuoliin: luvattomuuteen ja suuriin riskeihin kuten metrotunneleissa juoksemiseen. Ei ihme, että harrastus on huonossa maineessa Atlantin tuolla puolen. Suomessa tällaista kutsuttaisiin infiltraatioksi ja metrotunneleita todella HC-kohteeksi. Jännittävyydestään huolimatta dokumentit ei tarjoa koko kuvaa harrastuksen luonteesta. Etenkin Suomessa todellisuus on paljolti jotain muuta ja UE pääasiassa hylättyjen rakennelmien tutkimista. Valitettavasti, vai pitäisikö sanoa onneksi, suomalaisittain vastaavaa dokumentaarista materiaalia ei ole.

2 kommenttia:

 1. Urban Explorers: Into The Darkness

  Sinänsä ihan jees pätkä mielestäni alkuun.
  Mutta varsinkin ranskalaisten toilailut katakombeissa sai minut toivomaan ettei kyseistä pätkää olisi koskaan julkaistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se luilla leikkiminen näin suomalaisittain hieman pöyristyttävältä näytti. Katafiiliys on varmaankin ihan oma lajinsa, joka minulle on täysin vierasta.

   Skotlannissa porukan kiinnijäädessä väitteleminen omistajan kanssa vaikutti myös huonolta idealta. Toisaalta on hyvä myös nähdä miten UE:ta harjoitetaan muualla niin hyvässä kuin pahassa.

   Poista