tiistai 18. helmikuuta 2014

Haastattelu: Nila, #urban_exploration-kanavan perustaja

Ennen facebookkeja ja muita UE-yhteisöjä ainoa kaikille urbaaneille tutkimusmatkailijoille avoin internet-yhteisö muodostui QuakeNetin IRC-verkkoon. Valtaväestölle luultavasti vieraat kirjainyhdistelmät #urban_exploration @ QuakeNet toimivat juuri kukkaan puhkeavan harrastuksen ja sen edustajien ensimmäisenä yhteydenpitopaikkana. Suhteellisen vähäisen käyttäjäjoukon kanavaa ei muutenkaan voine pitää suomalaisen UE:n kannalta merkityksettömänä. Siellä sai alkunsa muun muassa viritelmät Suomen UE-foorumin, Q-elementsin, perustamisesta.

Kanavan takaa löytyy aktiiviharrastaja ja irkkaaja nimimerkillä Nila, joka perusti kanavan muistelmiensa mukaan jo 2003. Tampereen murretta vääntävä, 33-vuotias, pitkän linjan harrastaja on viettänyt elämänsä useissa Etelä-Suomen kunnissa: Orivedellä, Hämeenlinnassa, Jämsässä, Forssassa, Jokioisilla ja Urjalassa. Hänet muistetaan aiemmilta vuosilta niin sanotusta sinisestä sivustosta, joka tunnetaan myös lempinimellä Abandoned Finland. Tästä TreStalkersien alkuperäisjäsenestä tuli myöhemmin myös huumoripohjaisen UE-sivuston Kohteet.orgin toinen perustajista. Omien sanojensa mukaan hän on loisinut yhteiskunnan varoilla työttömänä viime aikoina. Päällimmäisenä harrastuksenaan hän mainitsee urban explorationin ja toisena tietokonepelit, joita hän myös keräilee.

Tammikuussa 2014 Syrjäseutu sai tilaisuuden selvitellä #urban_exploration-kanavan ensivaiheita. Nilan haastattelu tapahtui eräässä hämärässä kellaritilassa Helsingin Kruununhaassa.

Nila tiirailemassa Sörnäisten ihmettä, paikallista puluhelvettiä. (2014)
Syrjäseutu: Quakenetin #urban_exploration-kanava perustettiin jo ennen Q-elementsiä. Mistä idea sai alkunsa?

Nila: Ne on vähän hämärän peitossa nää jutut. Se oli varmaan 2003. Meikäläinen ja muutama kaveri, joilla ei ole ollut mitään tekemistä UE:n kanssa, ollaan irkattu aina ja ajateltiin, että perustetaan UE-kanava. Sitten mä perustin sen iivanin kanssa, jonka olen tuntenut jo 90-luvulta. Sinne alko vaan sitten pikkuhiljaa valuun harrastajia ja nää meikäläisen muut kaverit, mitkä ei liittynyt siihen mitenkään, poistu kanavalta.

SS: Oliko teillä jotain tavotteita tän kanavan perustamisen suhteen?

Nila: Ei. Se on perustunut ihan paskanjauhamiseen ja perustuu edelleenkin. Se on vaan sellanen roikkumispaikka Netissä, jossa voi vaihtaa tietoja ja kokemuksia.

SS: Miten kanava on muuttunut tämän reilun 10 vuoden varrella?

Nila: Alkuun keskustelu liittyi varmasti enemmän ite aiheeseen. Sittehän se meni siihen, että puhutaan autoista, naisista, viinan juomisesta ja mistä milloinkin. Aina silloin tällöin juttu vähän sivusi UE:ta. Kulta-aika oli varmaan silloin, kun sää sinne ilmestyit siinä 2007. Siellä oli melkein 50 henkeä jatkuvasti roikkumassa. Nythän se on supistunut. Siellä on ehkä 20 enää roikkumassa. Kukaan ei puhu mitään ja jos puhuu, niin se on jotain jonninjoutavaa. Jotain naurunappula-linkkiä sinne tulee.

Tumma parta koristi ennen Nilan naamaa. (Kuva: TreStalkers)
SS: Mikä lienee syynä jutunaiheiden muuttumisen ja porukan kaikkoamiseen?

Nila: Porukat varmaan puhuu UE:sta nykyään omissa piireissään enemmän, koska kanavalla on niin paljon tuntematonta sakkia. Sitten on pikkuhiljaa muodostunut kuppikuntia. Juttu siirtynyt enemmän Facebookiin, toisille irc-kanaville ja hajaantunut. Porukka oli joskus paljon yhtenäisempi, mutta sitten tää salailukulttuuri on hoitanut tän homman tällai. Irkkaaminen alkaa olla kans vanhentunutta hommaa.

SS: Mieleenjääneitä muistoja kanavan ajoilta?

Nila: Parhaita on varmaan nää kunnon lynkkaukset, kun tulee joku uus tyyppi ja alkaa utelee tai muuten käy ärsyttäväksi, niin sitten se v***uillaan maan rakoon. Äijä on hyvä esimerkki itte siitä, mutta se on sellaista toverillista vi**uilua. Ei mulla sen kummosempia muistoja liity siihen kanavaan. Niitä vanhoja logeja vois joskus kaivella alkuajoilta, niin näkis mitä se meininki oli silloin.

Nila baltialaisessa aavekaupungissa. (Kuva: TreStalkers)
SS: Siirrytäänpä sinuun. Miten oma harrastuksesi alkoi?

Nila: Hiedan sahalta se on lähteny joskus ala-asteikäisenä. Ollaan eksytty sinne riehuun. Sitten ollaan kierretty kaikki Oriveden autiotalot, ratapihat, pistoraiteet ja mettät läpi. Se oli sellaista pikkupojan uteliaisuutta. Sitten mä muutin Hämeenlinnaan ja sain käsiini Internetin, josta aloin sitten ettiin tietoa. Löin Oriveden Googleen ja dm-expihän se sieltä tuli vastaan ja jotain Hiedan sahan juttuja. Sitten mä lähetin niille sähköpostia ja käytiin kanavan perustamisen aikoihin tsekkailemassakin paikkoja yhdessä.

SS: Kuinka sinusta tuli TreStalkkeri?

Nila: Vahingossa varmaan. Irkkikanavalla ja irc-galleriassa heitettiin läppää Mortuksen kanssa joskus 2006 tienoilla. Mortus ja Wormwood taas tunsi toisensa jostain Tampereen goottipiireistä. Sitten me vaan päätettiin mennä Grottolle ekan kerran kolmistaan. Oltiin meikäläisen punasella Ladalla liikenteessä, missä oli musta karvaratti. Vettä sato vielä niin v**usti. Sitten pojat perusti Manse-expin, joka sitten muovautui TreStalkersiksi.

Nila lampsimassa Grottoon vuonna 2007.
SS: Viimeinen kysymys. Puuhasitte c8h11no2:n kanssa kohteet.org:in. Palaako se enää?

Nila: Siellähän se on koko ajan. Ehkä se palaa, mutta ei meillä ole mitään suunnitelmia sen suhteen. Se roikkuu samanlailla kuin sininen sivusto.

SS: Kiitos.

Nila: Olkaa hyvä.


Linkit:

TreStalkers

Kohteet.org

QuakeNet Web IRC (irkata voi myös selaimessa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti