torstai 3. huhtikuuta 2014

Kohdekatsaus: Salainen luolasto

YLE:n Prisma Studion jälkeisessä huumassa julkistamme vielä yhden lisäkuvasetin 1.4 esitetystä jaksossa nähdystä väestönsuojasta. Kaikkien harrastajien intresseissä on luolan sijainnin pysyminen salaisena. Niin kauan kuin se sitä on, on toivoa sen muuttumattomasta tilasta, vandaalien välttämisestä ja toisaalta mahdollisuudesta päästä sinne ennen kuin se taas suljetaan vuosikausiksi. Vuosien kokemusten perusteella se on vain ajankysymys. Tarkempia tietoja ja spekulaatiota kohteesta ei siis tässä yhteydessä poikkeuksellisesti nähdä. Olkaa hyvät.
Oli huikeaa olla ensimmäistä kertaa luolassa, jonka maanpinnallisia tapahtumia olin seurannut jo hyvän aikaa. Mutta että se paljastui näinkin suureksi kokonaisuudeksi höystettynä vanhoilla, lahonneilla ja homehtuneilla huonekaluilla räjäytti pankin. Hämmästys aiheutti innostusta, vapinaa ja kirvoitti muutaman kirosanankin kaiken kukkuraksi. Tätä urbaani löytöretkeily tosiaankin parhaimmillaan oli.

Mitä syvemmälle luolaan käveli, sen mehevämmäksi näkymät muuttuivat. Luolan vuosien laiminlyönti näkyi ruostuneina sairaalasänkyinä, vuosikymmeniä vanhoina laitteina ja roskana. Vain yksi osa tilasta oli aikanaan kunnostettu, mutta homma jäänyt syystä tai toisesta kesken.
Niin. Luolan perällä valotkin räpsähtivät päälle. Sähkö virtasi. Ei paikkaa hylätty oltu, mutta laiminlyöty kyllä kaikkien rappioromantiikan ystävien iloksi. Huomiomme keskittyi esineistöön, joka oli kärsinyt kosteudesta.

Luola elää omaa hiljaiseloaan. Se ei ole ainoa. Jalkojesi alla saattaa olla mitä ihmeellisimpiä asioita piilossa. Niiden löytäminen vaatii työtä, tarkkaavaisuutta ja tuuria. Ilman niitä olisi monta hienoa asiaa jäänyt näkemättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti